Større skrift: A A A

Parat Medias bransjeseminar: Spent eller redd

Gjør teknologiutviklingen deg spent eller redd? Preben Carlsen, konsernsjef i Trigger, slite spørsmålet under Parat Medias bransjeseminar i Oslo fredag denne uka. På scenen sto også Kathrine Aspaas (bildet).

Parat Media inviterte igjen til bransjeseminar, med et program spekket med blant annet spådommer om hvordan teknologien er i ferd med å forandre vår virkelighet. Dette er ikke minst tydelig i mediebransjen. 
– Mediebransjen har ikke vært flink nok til å fornye seg. Det snakkes mye om at aktører som Facebook har tatt hele annonsemarkedet, men Facebook har egentlig ikke stjålet én krone fra mediehusene. Det er mediehusene som ikke har benyttet mulighetene godt nok, sa Preben Carlsen til et fullsatt auditorium på Oslo kongressenter. 

Tenk nytt
Carlsen rådet bransjen til å tenke helt nytt. 
– Retenk alt – også det dere tar for gitt. Begrav den tradisjonelle måten å tenke på. Ta grep for å skape endring – på ordentlig, sa Trigger-sjefen, og viste til et selskap som Amazon, som har gått fra å drive bokhandel på nett til å bli en teknologileverandør som leverer alt mellom himmel og jord. 
– En viktig grunn til deres suksess er tidsaspektet. De skal være raskest. Tid ligger til grunn hele veien, og det er derfor de blant annet satser på dronelevering. Amazon er kanskje det mest innovative selskapet i verden akkurat nå, sa han.

Det handler om mennesker
I følge Preben Carlsen sier tre av fire ledere at de ikke er oppdatert nok til å ta de riktige grepene for å møte den teknologiske revolusjonen. Han hadde følgende råd til bransjefolket i salen: 
– I en endringsglad virksomhet er nye oppgaver, roller og ansvar ikke skummelt, det er gøy. Utvikling i en digital tidsalder må drives på digitaliseringens premisser. Teknologi må gjennomsyre hele virksomheten, men husk at det når alt kommer til alt handler det om mennesker, teknologi er bare et verktøy. Derfor må du fokusere på brukernes behov, ikke dine egne, og tenke hurtighet. Hurtighet har blitt en avgjørende konkurransefaktor. Og du må være relevant, og gjøre ting enkelt for brukerne. Er du ikke relevant, er du ute. Er du ikke enkel er du ute, sa Preben Carlsen.

Preben Carlsen. Artikkelen fortsetter under bildet
Preben Carlsen


Den første emosjonelle revolusjon

Journalist, forfatter og foredragsholder Kathrine Aspaas hadde en litt annen innfallsvinkel på den teknologiske revolusjonen. Hennes fokus var på mennesker og emosjoner.

– Vi kommer til å miste jobben hele gjengen. De som mister jobben først er revisorer, deretter økonomer og jurister, sa Kathrine Aspaas. Hun modererte seg imidlertid noe. 
– De som ikke mister ikke jobben, er dem som jobber nærmest mennesker, med ting som bare mennesker kan gjøre – omsorg, det å hjelpe folk. 

Det banale er det sentrale
Aspaas mente nemlig at det sentrale ved «den fjerde industrielle revolusjon», som vi er midt oppi, kommer til å bli overgangen fra «revisjon» til «relasjon», fra «kontroll» til «fleksibilitet». 
– Alle kommer vi til å hjelpe andre eller jobbe med å ta vare på folk, hjelpe folk, spre glede. Da må vi har god «emosjonell kjernemuskulatur», og dette kommer til å bli et vekstområde, spådde hun.
– Vi er ikke bare midt i den fjerde industrielle revolusjon, men også «den første emosjonelle revolusjon». Den første loven i denne revolusjonen er at det banale er det sentrale, mente Kathrine Aspaas.

Deltakerne på Parat Medias bransjeseminar fikk i løpet av dagen også møte rapperen Hkeem («Fy faen»), Geir Ove Pedersen, alias Geeohsnap, som lever av å lage innhold på Snapchat, og Ari Behn. Det hele ble loset trygt og morsomt i havn av konferansier Tore Sagen.

Se flere bilder fra bransjeseminaret her